Cerrahi Diş Çekimi

Muayene, Panaromik Röntgen ve Tomogrofik Üç Boyutlu Görüntüleme Hizmetlerinin Tümünü Sizlere

 Ücretsiz Sunuyoruz!

CERRAHİ DİŞ ÇEKİMİ SORU/CEVAP

Cerrahi diş çekimi nedir?

  • 18 yaşından itibaren çıkmaya başlayan, alt ve üst çenenin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişlere 20 yaş dişi denmektedir. Halk arasında akıl dişi olarak da bilinmektedir. Her bir yarım çenede birer adet olmak üzere toplamda dört tanedir. Binlerce yıldır insanların yeme alışkanlıklarında gerçekleşen değişimden dolayı ağız ve çene yapısı küçülmüş ve 20 yaş dişleri  var olan çene yapımıza sığmaz durumu gelmiştir. Bir çok kişide 20 yaş dişleri ağızda çıkacak yer bulamadıkları için gömük kalmaktadır.

     Gömük 20 yaş diş çekimi cerrahi yöntemlerle bu dişlerin çekimi ve buna bağlı sorunların giderilme işlemidir. Diş yeterince dışarıdaysa çekimin normal diş çekiminden farkı yoktur. Dişlerin yarı gömük ya da gömük olduğu durumlarda cerrahi işlem gerekmektedir.

Her yirmi yaş dişi çekilir mi?

  • Kesinlikle hayır. Tersine sorun oluşturan ve sorun oluşturabilecek gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir.  Çene kemiğinde gömük kişiye rahatsızlık vermeyen pasif 20 yaş dişleri dikkatle incelenmeli, diğer dişlere ve ağıza zarar veremeyeceği tespit edilirse bu dişlerin çekimine girilmemelidir. Aksi halde hekim ne kadar istememede sorunsuz bir ağızda çekim sonrası sorunlar oluşabilir.  Her gömük 20 yaş dişi çekilir diye bir kural yoktur.

Cerrahi operasyon süreci hangi aşamalara ayrılır?

 Gömük 20 yaş diş sinirlerinin ve etrafındaki dokuların lokal olarak hissizleştirilir.

 

Çene kemiğinde gerekli aşındırma işlemleri yapılır.

 

Gömük 20 yaş dişin pozisyonu ve köklerini  yapısı dişin tek parça olarak çekilmesine engelse diş uygun parçalara ayrılır.

 

Dişin  tek ya da çok parça olarak çekimi yapılır.

 

Çevre dokularda  varsa apseli alanlar temizlenir.

 

Kişinin kendi kanından elde edilen kan plazması çekim boşluğuna yerleştirilir.

 

Dikiş atılarak işlem sonlandırılır.

 

Enfeksiyon oluşmasını engellemek için hekim tavsiyesi doğrultusunda 5 günlük uygun antibiyotik tedavisi uygulanır.

Fields marked with an * are required
implant agrı yaparmı

İmplant tedavisi ağrı yapar mı?

İmplant yapılacak bölge yeterince hissizleştirilmişse-uyuşturulmuşsa yapay diş tedavisi sırasında herhagi bir ağrı hissedilmesi söz konusu değildir, hatta kişiler çoğu zaman…
shutterstock_407556304

İlk implant (vidalı diş) muayenesinde neler yapılır?

ilk muayene; teşhis, tedavi planlaması ve tedaviye hazırlık amacı ile yapılır. Ve esasen implant (vidalı diş) uygulamasının en önemli ve…
implantprotezinekadarsurede

İmplant tedavi sonrası protezim ne zaman yapılır?

İmplant uygulamasından hemen sonra (immediate implantlar uygulamaları haricinde)  maalesef kalıcı protez yapılamamaktadır. Çünkü uygun maddeden yapılmış implantın çene kemiği ile kaynaşması…
zirkoryumkaplama

Zirkonyum veneer seramik kuron nedir ?

Zirkonyum (veya zirkonyum dioksit) tıpkı porselen gibi doğadan ve topraktan elde edilen, diş ve diş eti dokularıyla mükemmele yakın uyum…