Periodontoloji

Muayene, Panaromik Röntgen ve Tomogrofik Üç Boyutlu Görüntüleme Hizmetlerinin Tümünü Sizlere

 Ücretsiz Sunuyoruz!

PERİODONTOLOJİ SORU/CEVAP

Periodontoloji nedir?

  • Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği dalıdır. Periodontoloji, dişin çevre dokularının bilimi anlamına gelmektedir. Bu çevre dokular şunlardır:

    Dişin kök kısmının en dış tabakasını oluşturan sement

    Dişin kök kısmının etrafını oluşturan kemik dokusu

    Dişin kök kısmı ile kemik arasında bağlantı görevi gören lif grubu

Diş eti hastalıkları nelerdir?

  • Gingivitis: Diş eti iltihabı, gingivitis olarak adlandırılmaktadır. Sebebi, diş ve diş etlerinin üzerinde biriken bakteri plağıdır. Bu hastalıkta diş etleri kızarır, kolaylıkla kanar, ödem meydana gelir.

    Periodontitis: Genellikle erişkin yaşta görülen ve yavaş gelişen bir diş eti hastalığıdır. Genel diş eti hastalığı belirtileri dışında belirgin bir belirti vermediği için hasta tarafından geç fark edilir. Dişi destekleyen dokuların(alveoli kemiği, periodontal ligaman) yavaş yıkımı ile karakterizedir.

    Agresif Periodontitis: Erken yaşlarda, nadir görülen, şiddetli kemik yıkımı ile karakterize ve belirgin ailesel geçiş gösteren bir periodontitis formudur. Bireyler genellikle sallanarak dişlerini kaybederler ve bir çok dişi sallamaya başlayana kadar belirgin bir şikayetleri olmadığı için muayene olmazlar. En az yılda bir defa diş hekimine görünerek bu hastalığın ortaya çıktığı zamandan itibaren tedavilere başlayarak daha uzun sure sallanmadan dişlerinizi koruyabilirsiniz.

Diş eti çekilmesi nedir?

  • Diş eti çekilmesi, diş etinin kök yüzeyini açıkta bırakarak kök ucuna doğru yer değiştirmesidir. Diş eti çekilmesi, diş eti hastalığı, dişin doğru konumlanmamış olmasına bağlı olabildiği gibi, sert ve yanlış teknikle fırçalama gibi çeşitli travmalara bağlı olarak da meydana gelebilen bir durumdur. Diş eti çekilmesi olduğunda öncelikli tedavi, nedenin ortadan kaldırılmasıdır. İkinci aşamada bu çekilmenin önlenmesi ya da mümkünse örtülmesine yönelik operasyonlar yapılır. Bu operasyonlar lokal anestezi altında rahatlıkla gerçekleştirilebilen işlemlerdir.

Periodontal tedavi nedir ve nasıl yapılır?

  • Bütün diş eti hastalıklarında diş taşı temizliği yapılması ve hastanın ağız hijyenini istenilen şekilde yapması ile başlar. Hastalık, sadece diş eti ile sınırlıysa diş taşı temizliği işlemi ve ağız hijyeninin korunması yeterlidir. Bu işlem sırasında genellikle ultrasonik temizleyiciler ve bazı el aletleri kullanılarak plak, diş taşı ve renkleşmeler ortadan kaldırılır. Hastalığın kemikte bir kayba neden olduğu ilerlemiş durumlarda “kök yüzeyi düzleştirme işlemi” flap operasyonları yapmak gerekebilir. Bazı durumlarda bu operasyonlar sırasında uygulanan kemik greftleri ya da mine matrix proteinleri gibi ürünler ile kaybedilen kemiğin kısmi ya da tamamen geri elde edilmesi mümkün olabilir. Periodontal tedavi sonucunda doktorunuzun size önereceği sürelerde düzenli kontollere gelmeniz yapılan tedavilerin sonuçlarının gözlenmesi için önemlidir. Bu sayede müdahale edilmesi gereken bir durum ortaya çıktığında erkenden gerekli tedavinin yapılması mümkün olabilecektir.

    Peirodontal tedavi sırasında diş taşı temizliğine ek olarak kök yüzeyi düzleştirme gereken durumlarda süreç en az iki en fazla 6 seans sürebilmekle beraber bazı durumlarda “Full Mouth Disinfection” denilen, tek bir uzun seansta(yaklaşık 90-120 dakika) bütün işlemleirn bitirilmesi de mümkündür

Fields marked with an * are required
implant agrı yaparmı

İmplant tedavisi ağrı yapar mı?

İmplant yapılacak bölge yeterince hissizleştirilmişse-uyuşturulmuşsa yapay diş tedavisi sırasında herhagi bir ağrı hissedilmesi söz konusu değildir, hatta kişiler çoğu zaman…
shutterstock_407556304

İlk implant (vidalı diş) muayenesinde neler yapılır?

ilk muayene; teşhis, tedavi planlaması ve tedaviye hazırlık amacı ile yapılır. Ve esasen implant (vidalı diş) uygulamasının en önemli ve…
implantprotezinekadarsurede

İmplant tedavi sonrası protezim ne zaman yapılır?

İmplant uygulamasından hemen sonra (immediate implantlar uygulamaları haricinde)  maalesef kalıcı protez yapılamamaktadır. Çünkü uygun maddeden yapılmış implantın çene kemiği ile kaynaşması…
zirkoryumkaplama

Zirkonyum veneer seramik kuron nedir ?

Zirkonyum (veya zirkonyum dioksit) tıpkı porselen gibi doğadan ve topraktan elde edilen, diş ve diş eti dokularıyla mükemmele yakın uyum…