İmplant tedavi sonrası protezim ne zaman yapılır?

No Comments

İmplant uygulamasından hemen sonra (immediate implantlar uygulamaları haricinde)  maalesef kalıcı protez yapılamamaktadır. Çünkü uygun maddeden yapılmış implantın çene kemiği ile kaynaşması için belirli bir sürenin geçmesi şarttır. Bu süre alt çenede en az 2 ile 3 ay, üst çenede  ise en az 3 ile 4 aydır. Gerekli süre geçip de implant  üstüne protez diş yapılıp, bu protez dişin çiğneme fonksiyonuna sokulmasıyla beraber implant çiğneme sırasında yük gelmeye başlar, işte tam bu yüklemenin başladığı noktada implant çene kemiği ile kaynaşmış olmalıdır.

Kemik kalitesine göre, implatın ilk yerleştirmede kemiğe tutunma gücüne göre (primer stabilizasyon), operasyonun karmaşıklığına göre, açık sinüs lifting cerrahi işleminin yapılması ya da cerrah işlemlerin  birkaç operasyon  şeklinde farklı zamanlarda yapılması durumlarında süre uzayabilmektedir.  Hatta bazen ön bölgede yeterli estetik sağlamak amacıyla birkaç operasyon gerekmekte ve son olarak protezin yapılıp tedavinin bitirilmesi 1 yılı bulabilmektedir.

Hastaların implant tedavisi öncesinde en büyük beklentilerinden birisi de implant cerrahi aşamasından sonraki yaklaşık iki ila dört aylık süre içersinde dişsiz gezmek istememeleridir. Bir çok vakada operasyon sonrası ilk bir haftalık iyileşmenin  ardından, hatta bazen hemen operasyon sonrasında geçici protezler yapılabilmektedir. İki ila dört aylık bekleme süresinde hastalar bu geçici protezlerle  gerektiği ölçüde  fonksiyon ve görünüm açısından rahatlatılabilmektedir. Ancak geçici protez kullanımı durumunda hekim tarafından belirtilen diyet programına son derece dikkat edilmeli. Belirtilen süreler dahilinde sert ve orta sertlikte gıdalar tüketilmemelidir. Aksi durumda implantların kemikle kaynaşmama riski artmış olacaktır.

Bazı implant firmaları tarafından üretilen implant , uygulamadan hemen sonra protez diş yapılabileceği bildirilmiş ve doğrudan yükleme uygulamaları diş hekimi meslektaşlarımız tarafından 2003 yılından itibaren başlatılmıştır. Fakat uzun süreli çalışmalar göstermiştir ki implant uygulamasında en sağlıklı yöntem, kemik ile yapay dişin birleşmesi için yeterli sürenin beklendiği ve implantın bu süre zarfında ağızda kemik içinde pasif olarak tutulduğu yöntemdir.

Fields marked with an * are required